Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015

ΝΑΟΥΣΑΙΪΚΗ ΑΠΟΚΡΙΑ

Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά δέκα μαθητές μας, συμμετέχουν στον όμιλο" Γενίτσαροι και Μπούλες " τις Νάουσας. Εμείς τιμώντας το δρώμενο , καλέσαμε ένα μπουλούκι Γενίτσαρους, στην αυλή του σχολείου μας. Η επίσκεψη αυτή, εντάσεται στην ευέλικτη ζώνη, που αφορά τη μυθολογία, μια και το δρώμενο έχει ρίζες στις Διονυσιακές τελετές.Σαν γνήσιοι απόγονοι του Ξένιου Δία, τους φιλέψαμε, προσφέροντας εδέσματα, οίνο και τσίπουρο, όλα όμορφα καμωμένα, από τις μανούλες του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Οι μαθητές μας ντύθηκαν στο σχολείο μικροί Γενίτσαροι.Μάθαμε.νέα ονόματα , όπως "ταράμπουλο". "γκιουρτάνι", "θώρακας", κ.α.Χορέψαμε μικροί και μεγάλοι με το νταούλι και με το ζουρνά.
Επισκεφτήκαμε το παραδοσιακό εργαστήρι κατασκευής  μάσκας  "ΚΟΝΑΚΙ". Ο κύριος Καρύδας, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά μας παρουσίασε, τη στολή του Γενίτσαρου και τον "Πρόσωπο" και τον τρόπο κατασκευής του. Μετά από μια διαδρομή στην παλιά Νάουσα, θαυμάζοντας διατηρητέα σπίια, φτάσαμε στο σχολείο και φτιάξαμε το δικό μας  "Πρόσωπο" του Γενίτσαρου και της Μπούλας.
Χορέψαμε ακούγοντας παραδοσιακή μουσική του τόπου μας.


Βρήκαμε  στον Η/Υ μάσκες από την αρχαιότητα και τις συγκρίναμε με τον δικό μας "Πρόσωπο".
Τα παιδιά έψαξαν και έφεραν στο Νηπ/γείο διάφορες μάσκες, κουβεντιάσαμε για αυτές και δημιουργήσαμε μια δική τους γωνιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου