Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016

"25η ΜΑΡΤΙΟΥ"

Ο Νικόλας ο κουβαλητής, ο πιο καλός ο μαθητής, αυτή τη φορά έφερε ένα σεντούκι γεμάτο παλιά αντικείμενα. Κάποια τα γνωρίζαμε, κάποια όχι. Τα επεξεργαστήκαμε, τα ονοματίσαμε, τα καταγράψαμε και τα φορέσαμε. Παρατηρώντας τις κεντημένες  ποδιές και τα ταγάρια μιλάμε για μια άλλη μορφή τέχνης, τη λαϊκή τέχνη. Κάνουμε τις δικές μας ποδιές για τα κορίτσια, ταγάρια για τα αγόρια.και για όλους φεσάκια-προσκλήσεις.
Η 21η Μαρτίου είναι παγκόσμια ημέρα ποίησης. Μαθαίνουμε τις δύο στροφές του Εθνικού μας Ύμνου του Διονυσίου Σολωμού.
Μιλάμε για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 παρατηρώντας τον πίνακα του Θ. Βρυζάκη,             "Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΣΑ". Προβληματιζόμαστε, βρίσκουμε συναισθήματα και ονοματίζουμε τους Ήρωες του 1821. Τα παιδιά εκφράζονται για ποια πράγματα και καταστάσεις, νιώθουν ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ. Ενημερώνουμε την ιστοριογραμμή μας.


Στο καβαλέτο μπαίνει ο πίνακας του Ν. Γύζη "Το κρυφό Σχολειό" Παρατηρούμε, καταγράφουμε και μετράμε. Συνεχίζουμε τον πίνακα ομαδικά αλλά και ατομικά.

Η γιορτή είναι διπλή. Ευαγγελισμός σημαίνει ευχάριστα νέα. Τα παιδιά  εκφράζουν και ζωγραφίζουν τα δικά τους ευχάριστα νέα. Επισκεπτόμαστε την Ευαγγελίστρια την εκκλησία της ενορίας μας και βλέπουμε την εικόνα του Ευαγγελισμού. Διαβάζουμε τη βίβλο και κάνουμε τη δική μας εικόνα.


 Με σύμμαχο τον καλό καιρό, πάμε πάλι στην Αράπιτσα, στον τόπο θυσίας  των Ηρωίδων γυναικών της Νάουσας,  που στον ξεσηκωμό του 1822 έπεσαν  στον καταρράχτη με τα μωρά τους αγκαλιά,. Στα σκαλιά  του βάθρου, ακούμε την τοπική ιστορία της Ηρωϊκής μας πόλης. Βλέπουμε το άγαλμα. τον καταρράχτη και την παλιά γέφυρα. Τις εντυπώσεις μας τις αποτυπώνουμε στο χαρτί, την επόμενη μέρα. Συνεχίζουμε για το επόμενο ραντεβού μας, που είναι  με τον κύριο Αλέξανδρο Τσάκωνα και την κυρία Μαρία Παπαδοπούλου, δασκάλους ζωγραφικής στα Εικαστικά Εργαστήρια του Δήμου Νάουσας . Μας μίλησαν για τη σημαντική δουλειά που γίνεται στα εργαστήρια και με την καθοδήγηση τους και τη βοήθειά τους ζωγραφίσαμε το σκηνικό της γιορτής μας που είναι: η περιοχή των Στουμπάνων.  Το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο!!!! Ευχαριστούμε θερμά τον Αλέξανδρο τη Μαρία και την Έφη για την αξέχαστη εμπειρία που μας πρόσφεραν.


                                                   Χαρούμενοι και περήφανοι πολύ
                                                   γιορτάσαμε στο Νηπιαγωγείο μας τη διπλή γιορτή,                                                                                    με  θέατρο, τραγούδια και χορούς
                                                   καμαρώσαμε μεγάλους και μικρούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου