Τρίτη, 31 Μαΐου 2016

"Σκόρδο-κρεμμύδι κι αρχίζει το κανονικό παιχνίδι"

Ένα  αγαπημένο θέμα επιλέξαμε για το πρόγραμμα της β΄Ευέλικτης Ζώνης και Ομαλής Μετάβασης στο Δημοτικό Σχολείο από το Νηπιαγωγείο :ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ !!!!!! Βρήκαμε και τίτλο που μας άρεσε πολύ! "Σκόρδο -κρεμμύδι και αρχίζει το κανονικό παιχνίδι". Καταγράφουμε τα παιχνίδια  που ξέρουμε και ζητούμε πληροφορίες για παιχνίδια παραδοσιακά από το οικογενειακό περιβάλλον. Χρήσιμες πληροφορίες βρίσκουμε στο βιβλίο της Λήδας Κροντηρά  "'Ελάτε να παίξουμε, μέσα στο χρόνο". Εδώ βρήκαμε και πίνακες ζωγραφικής με θέμα το παιχνίδι. Διαλέξαμε τον πίνακα "Γύρω- γύρω όλοι" του Σ. .Σαββίδη και του Π. Μπρούγκελ: " τα παιχνίδια των παιδιών" και τους ζωντανέψαμε στην αυλή, αφού πρώτα βάλαμε  "ποδαράκι" και κάναμε "κομπανιό".


                                                             "Το μαντηλάκι πέρασε"

 
                                                               "Γύρω-γύρω όλοι"


"Κυνηγητό"


                                                   "Βασιλιά με τα δώδεκα σπαθιά"


"Η τυφλόμυγα"


"Ένα λεπτό κρεμμύδι"


"Κρυφτό""Σκοινάκι"
"Περνά-περνά η μέλισσα"                                Φτιάξαμε "σκαλιστά" κόβοντας ότι μας αρέσει από  προσπέκτους, τα πασπαλίσαμε με χρυσόσκονη και τα πετάξαμε στον αέρα "άσπρα-κόκκινα". Καμαρώσαμε για το έργο μας κι αποφασίσαμε να το παρουσιάσουμε στην Α΄Δημοτικού του 6ου  Δημ. Σχολείου. Να λοιπόν η ευκαιρία να αρχίσει το πρόγραμμα της ομαλής μετάβασης από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο.Την Τρίτη 24 Μαΐου επισκεφτήκαμε την τάξη της Α΄ Δημοτικού. Εκεί μας υποδέχτηκαν η κυρία Κατερίνα Ψυρίδου και τα παιδιά με χαμόγελα πολλά, και μοιραστήκαμε τις καρέκλες τους. Αφού μας έδειξαν τα βιβλία τους  και  και μας μίλησαν για τις εμπειρίες τους οι παλιοί μας φίλοι, κατατάξαμε σε τρεις κατηγορίες τα παιχνίδια (επιτραπέζια, παραδοσιακά, ηλεκτρονικά) και τα καταγράψαμε στον πίνακα. Στη συνέχεια  παίξαμε παιχνίδια όπως : "Το σπασμένο τηλέφωνο", " Πούντο- πούντο το Δαχτυλίδι" και φυσικά  "Σκαλιστά" που τους χαρίσαμε μάλιστα σαν ευχαριστώ για τη θερμή τους φιλοξενία. Φεύγοντας τους καλέσαμε και στην δική μας αυλή να παίξουμε παιχνίδια με μπάλες.


 Την Πέμπτη 26 Μαΐου ξαναπήγαμε στο 6ο Δημοτικό και παίξαμε παιχνίδια  στο μάθημα της γυμναστικής μαζί με τα "πρωτάκια" . Ευχαριστούμε την γυμνάστρια κυρία Μαριάνθη Οικονόμου για  τα καινούρια παιχνίδια που μας έμαθε!!!

Πίσω στο Νηπιαγωγείο ζωγραφίζουμε τις εντυπώσεις μας από το Δημοτικό Σχολείο.

πΠαιχνίδια με μπάλα


Την Παρασκευή ζωγραφίζουμε "κουτσό" στο πλακόστρωτο της αυλής μας και δε χορταίνουμε να παίζουμε.Τα παιδιά τα παιχνίδια τ΄αγαπούν, σ΄όποια χώρα κι αν ζουν, όποια γλώσσα κι αν μιλούν. Οι ώρες του παιχνιδιού είναι πάντα κερδισμένες επειδή  το παιχνίδι είναι άθληση, ξεκούραση, χαρά και επικοινωνία. Παιδάκια να παίζετε συνεχώς, όμως προσοχή, όχι ζαβολιές!
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου