Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

"ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ"

Την Τετάρτη η μοκέτα της τάξης, γέμισε φωτογραφίες. Κάποια παιδιά γνωρίζουν ότι είναι σχετικές με  με την εξέγερση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη του 1973. Όλοι τις παρατηρούν με μεγάλο ενδιαφέρον , περιγράφουν τι βλέπουν  κι έτσι ξεκινάει η αφήγηση των ιστορικών γεγονότων της επετείου. Γράφουμε τις ημερομηνίες και τις βάζουμε στην ιστοριογραμμή. Στη συνέχεια τοποθετούμε τις εικόνες με τη χρονική σειρά που έγιναν τα γεγονότα.




Κατασκευάζουμε τη μακέτα του Πολυτεχνείου. Δουλεύουμε σε ομάδες, κάποιοι ζωγραφίζουν. άλλοι γράφουν και μερικοί κόβουν και κολλούν. Το αποτέλεσμα είναι θαυμάσιο. 




Διαβάζουμε παραμύθια (Ντενεκεδούπολη- Κυρά Δημοκρατία) που περιέχουν στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να επεξεργαστούμε  έννοιες όπως Δημοκρατία -Ελευθερία- Ειρήνη. Κατασκευάζουμε τους ήρωες της "Ντενεκεδούπολης" με κουτιά, κλωστές, πλαστελίνη και παίζουμε στο κουκλοθέατρο, πολλές φορές το παραμύθι.





Επικεντρωνόμαστε στην αντίθεση των εννοιών Δημοκρατία- Δικτατορία, με τη βοήθεια του πολύ καλού  παραμυθιού "Η κυρά Δημοκρατία" , γράφουμε συνθήματα και ζωγραφίζουμε το παραμύθι.



Βρίσκουμε στον Η/Υ πίνακες σχετικούς με την Ειρήνη. "Το παιδί με το περιστέρι¨του Πικάσο επιλέγεται από τα παιδιά.. Τον περιγράφουμε, καταγράφουμε τα συναισθήματα του παιδιού στον πίνακα (ΗΡΕΜΙΑ, ΦΙΛΙΑ ΑΓΑΠΗ), τα χρώματα που χρησιμοποίησε ο ζωγράφος και  μετράμε (1 παιδί , 1 περιστέρι, 1 τόπι). έτσι ξεκινάμε τους αριθμούς και συγκεκριμένα τον αριθμό "1'". Στη γλώσσα μαθαίνουμε το γράμμα "Π,π".  Τα συναισθήματα και τον αριθμό θα τα αναλύσουμε αργότερα. Στη συνέχεια όλοι μαζί τον αντιγράφουμε στο καβαλέτο σαν μικροί " Πικάσο" . Τέλος τον αναρτούμε στη γωνιά της  'Ειρήνης".





(Πολυτεχνειο-Πόρτα- παιδί- πάπια Παπούτσια- παγουρίνο) 


Φτιάχνουμε πίνακες με τα περιστέρια της Ειρήνης ( χρησιμοποιώντας τυπώματα και δακτυλομπογιές) και μόμπιλ που θα πάρουν μαζί τους την ημέρα της γιορτής.



Την ημέρα της γιορτής ακούμε ηχητικά ντοκουμέντα, βλέπουμε DVD το "Χρονικό της δικτατορίας" τραγουδάμε τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη και Μ. Λοϊζου. 



 Οι ηθικές αξίες ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ -ΙΣΟΤΗΤΑ- ΕΙΡΗΝΗ,  το μήνυμα  δηλαδή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, καταγράφονται από τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού με τρόπο απλό και βιωματικό.Αυτό πράξαμε και στο Νηπιαγωγείο μας ελπίζοντας να τα εφαρμόζουμε  στην πράξη πάντα στη ζωή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου