Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015

"ΣΧΗΜΑΤΑ"

Ο Kantisky και ο πίνακάς του το "Δέντρο " με τους ομόκεντρους κύκλους, είναι το έναυσμα, για να ξεκινήσουμε τη θεματική ενότητα των σχημάτων. Πρώτα ανασυνθέτουμε  τον πίνακα, χρησιμοποιώντας πολλά διαφορετικά υλικά (σχήματα, γλασέ, πλαστελίνη, δακτυλομπογιές, γλυφιτζούρια).

Με ένα μεγάλο κι ένα μικρό διαβήτη που δανειστήκαμε από το Δημοτικό Σχολείο, σχεδιάσαμε μεγάλους, μικρούς, ομόκεντρους, εφαπτόμενους κύκλους στην παρεούλα. Ονομάσαμε στρογγυλά πράγματα που γνωρίζουμε στην καθημερινή μας ζωή.Στη συνέχεια μάθαμε και τα υπόλοιπα σχήματα . Κάναμε συνδυασμούς σχημάτων και μιλήσαμε για τα σύνολα και υποσύνολα..Σχηματίσαμε σχήματα με το σώμα μας και  θυμηθήκαμε  πάλι έννοιες "πανω-κάτω", "μπροστά -πίσω" κ.α.

 Παίξαμε παιχνίδια  στην αυλή, όπως "η μικρή Ελένη" και "γύρω -γύρω όλοι", κάναμε παραλλαγή στις μουσικές καρέκλες και υπακούοντας σε εντολές, τεντώσαμε χέρια πόδια, πάνω στα χρωματιστά σχήματα. Με ασκήσεις  ισορροπίας διασκεδάσαμε πολύ!!!

Τα παιδιά τραβούν σχήματα μέσα από ένα σακουλάκι, έτσι σχηματίζονται τέσσερις ομάδες  Η κάθε ομάδα συνθέτει το δικό της δέντρο, σύμφωνα με το σχήμα που τράβηξε. Στο ολοήμερο τμήμα, το δέντρο έχει τέσσερα κλαδιά και σε κάθε κλαδί  διαφορετικά σχήματα. Η φαντασία των παιδιών δίνει στον πίνακα του Kantisky διαφορετικές μορφές.
Οι πίνακες του Miro που βλέπουμε  στον Η/Υ με τα χαρούμενα χρώματα και τους περίεργους συνδυασμούς σχημάτων, είναι η αφορμή να δημιουργήσουμε το δικό μας πίνακα-κολάζ, φτιάχνοντας δέντρα -πουλιά- ανθρωπάκια-πεταλούδες-φίδια κ.α
Όταν σε πίνακες ζωγραφικής περιδιαβαίνεις, όχι μόνο χρώματα αλλά και σχήματα μαθαίνεις!!!!

2 σχόλια:

  1. Το πόσα πράγματα έχει μάθει το παιδί μου από την ημέρα που ξεκίνησε το νηπιαγωγειο δεν μπορώ να σας το περιγράψω. Συγχαρητήρια σε όλες τις δάσκαλε σε ς για την απίστευτη υπομονή τους και τηναστειρευτη αγάπη που δείχνουν για τα παιδιά μας. Ευχαριστούμε πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πόσα πράγματα έχει μάθει το παιδί μου από την ημέρα που ξεκίνησε το νηπιαγωγειο δεν μπορώ να σας το περιγράψω. Συγχαρητήρια σε όλες τις δάσκαλε σε ς για την απίστευτη υπομονή τους και τηναστειρευτη αγάπη που δείχνουν για τα παιδιά μας. Ευχαριστούμε πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή