Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016

"Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ"

Ένας κύκλος κλείνει,ο κύκλος του χρόνου κι ένας άλλος ανοίγει ο κύκλος του νερού. Σημείο επαφής των δύο κύκλων είναι τα ρολόγια πιγκουΐνοι, που έδωσαν αφορμή για απορίες και ερωτήσεις. Στον  Η/Υ βρίσκουμε πληροφορίες για τους πιγκουίνους, τους Εσκιμώους, το Βόρειο και το Νότιο Πόλο και τους πάγους. Κάνουμε ομαδικές εργασίες , βρίσκουμε τη θέση τους στην Υδρόγειο σφαίρα. Κομμάτια πάγου βρίσκουμε και στην αυλή μας, τα παίρνουμε στην τάξη, τα τοποθετούμε σε μια λεκάνη επειδή είμαστε σίγουροι ότι θα λιώσει και θα γίνει νερό.   Έτσι ξεκινάμε τη διαθεματική ενότητα "Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ".
Τα παιδιά γοητεύονται ιδιαίτερα από τα παγόβουνα κι έτσι αποφασίζουμε να κάνουμε τα δικά μας παγόβουνα. Γεμίζουμε μπαλόνια και ποτήρια με νερό, κάποια βάζουμε στο ψυγείο και άλλα στην κατάψυξη.Την επόμενη μέρα διαπιστώνουμε ότι πάγωσε μόνο το νερό που ήταν στην κατάψυξη, ενώ το νερό στη συντήρηση ήταν πολύ κρύο.Μιλάμε για θερμοκρασία, θερμόμετρο, βαθμούς Κελσίου , γνωρίζουμε και τον αριθμό 6. Τα στρογγυλά μας παγόβουνα προσπαθούμε να τα χρωματίσουμε μιας και μας αρέσει πολύ αυτή η τέχνη. Σε κάποια ρίχνουμε αλάτι και κάνουμε υποθέσεις για το τι μπορεί να γίνει. Τρύπες λένε τα παιδιά, τελικά έγιναν αυλάκια που τα γεμίσαμε με χρώμα. Τα υπόλοιπα τα χρωματίσαμε χρησιμοποιώντας σύριγγες. Το αποτέλεσμα μας γέμισε χαρά και περηφάνια.
Ας πάρουμε το θέμα από την αρχή. Όμως έχει ο κύκλος αρχή; Και ποια είναι η αρχή του κύκλου του νερού; Στην παρεούλα λοιπόν φτιάχνουμε ένα ιστόγραμμα για το που βρίσκεται το νερό, στη ζωή των ανθρώπων, των ζώων και στη φύση. Διαβάζουμε βιβλία σχετικά με το νερό, συζητάμε για τον κύκλο που κάνει  και  τον αποτυπώνουμε στο χαρτί.
Βρίσκουμε στο χάρτη της Ελλάδας ποτάμια , λίμνες και θάλασσες . Αναρτούμε στην τάξη μας πόστερ (μια άλλη μορφή τέχνης) με τοπία που έχουν διάφορες μορφές νερού. δεν παραλείπουμε να κάνουμε πικ-νικ δίπλα στα νερά.


Βρίσκουμε σύνθετες λέξεις με το ένα συνθετικό τη λέξη "νερό". Λέμε παροιμίες και μεταφορικές εκφράσεις. Τα παιδιά ζευγάρια ζωγραφίζουν την έκφραση που  που επέλεξαν και την παρουσιάζουν στην ολομέλεια. Από τη μεταφορά  "έβρεξε καρέκλες" μιλάμε για τις πλημμύρες και τις καταστροφικές τους συνέπειες. Αναφερόμαστε στην ιστορία της βίβλου "η κιβωτός του ΝΩΕ". Ενώ με τη φράση " είπε το νερό νεράκι" αναφερόμαστε στην ξηρασία και στην έλλειψη νερού. Γνωρίζουμε τις τρεις καταστάσεις του νερού( υγρή -στερεά- αέρια), τα καιρικά φαινόμενα , σημαδεύουμε αυτά που είναι σχετικά με το νερό, βάζουμε τα ανάλογα σημαδάκια στο χάρτη. Κάνουμε λίστες και σταυρόλεξο.

Στον Η/Υ βλέπουμε την ιστορία μιας σταγόνας. Κάνουμε κι εμείς το πείραμα με νερό που βράζει και υδρατμούς που υγροποιούνται και τα αποτυπώνουμε  όλα σε μια ομαδική εργασία. Διαλύουμε αλάτι και ζάχαρη σε ποτήρια με νερό και κάνουμε διαπιστώσεις για γεύση χρώμα και οσμή. Ψηφίζουμε αν προτιμάμε αλατόνερο ή ζαχαρόνερο , μετράμε και κερδίζει το γλυκό. Διασκεδάζουμε σκάζοντας σαπουνόφουσκες. Εντοπίζουμε το χημικό τύπο του νερού Η2Ο και μαθαίνουμε νέες λέξεις όπως: εξάτμιση-συμπύκνωση-υγροποίηση κ.α. Παίζουμε με το παζλ μιας σταγόνας και ζωγραφίζουμε σε σταγόνες ότι μας άρεσε απ το ταξίδι του νερού.


Τη  βροχερή Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, μετά του Aγίου Βαλεντίνου, όλοι ήρθαν στο σχολείο με ομπρέλες και η κυρία Τζένη με μια όμορφη κόκκινη ομπρέλα. Ξέρουμε πλέον για τη βροχούλα, την έχουμε ζωγραφίσει πολλές φορές. Πως όμως άλλοι ζωγράφοι την έχουν ζωγραφίσει; Μπαίνουμε ξανά στο πρόγραμμα μας για την τέχνη και βρίσκουμε στο Η/Υ διάφορους πίνακες με θέμα τη βροχή. Διαλέγουμε ομόφωνα τον πίνακα της Karen Tatlon " Η ΟΜΠΡΕΛΑ".  Εικονίζεται  ένα ζευγάρι με κόκκινη ομπρέλα..... πολλά χρώματα, συναισθήματα και νερά!!!! Περιγράφουμε τον πίνακα και καταγράφουμε  ότι βλέπουμε, υποθέτουμε  το διάλογο ανάμεσα στο ζευγάρι και αποδίδουμε τον πίνακα με πινέλα και νερομπογιές αλλά και κολάζ, όπου για βροχή φυσάμε τη νερομπογιά με καλαμάκι. Ποζάρουν δυο παιδιά αγκαλιασμένα  κρατώντας την κόκκινη ομπρέλα της κυρίας. Το κυρίαρχο συναίσθημα που πηγάζει απ τον πίνακα είναι η ΑΓΑΠΗ.   Μιλάμε για τα είδη της αγάπης     ( μητρική -αδελφική-φιλική κ.α) και τους τρόπους έκφρασης της, αλλά και για τα αγαπημένα μας πρόσωπα και πράγματα. και τα ζωγραφίζουμε.  Η Παναγιώτα έφερε δύο σελίδες γεμάτες με τη λέξη ΑΓΑΠΗ σε πολλές γλώσσες.Διαλέγουμε το χρώμα της αγάπης και το βάζουμε στην παλέτα των συναισθημάτων. Για αναμνηστικό κάναμε βραχιόλια καρδιές.


Μαθαίνουμε το ποίημα  " Το ποταμάκι" του Ζ. Παπαντωνίου και το ζωγραφίζουμε. Παίζουμε παιχνίδια με λέξεις από το ποίημα που αλλάζουν θέση κι έτσι δημιουργείται ένα νέο ποίημα που προκαλεί γέλιο στα παιδιά. Μετράμε τις λέξεις που μπήκαν σωστά και αυτές που είναι σε λάθος θέση. Έτσι μας δίνεται η αφορμή να μιλήσουμε για ισότητες και ανισότητες. Με υφάσματα και γκοφρέ χαρτί φτιάχνουμε ποτάμια και λίμνες, τα παιδιά τα διασχίζουν πατώντας στους βράχους με τη λέξη  "νερό" και στα νούφαρα  που γράφουν λέξεις που αρχίζουν από "Ν". Αν κάνουν λάθος γίνονται μούσκεμα.


Ξαναβγήκε  ο ήλιος μετά τη βροχή. Στην ερώτηση "Τι βγαίνει μετά τη βροχή στον ουρανό" όλα τα παιδιά απάντησαν με βεβαιότητα "το ουράνιο τόξο". Μιλάμε για τα χρώματα του, τα μετράμε βρίσκουμε με τι μοιάζει (ζώνη, τόξο, τσουλήθρα κ.α).Μαθαίνουμε τα 7 χρώματα της ίριδας και τον αριθμό 7. Πειραματιζόμαστε με φακό και CD και δημιουργούμε ουράνιο τόξο, όπως και με χρωματιστές κορδέλες από χαρτί γκοφρέ. 
Με τα συναισθήματα που έχουμε είδη δουλέψει, φτιάξαμε ένα ουράνιο τόξο με συναισθήματα.
Στα παιδιά αρέσουν τα πειράματα κι γιαυτό επαναλαμβάνουμε το πείραμα με την πλεύση και τη βύθιση.Αρχικά υποθέτουμε ποια είναι τα υλικά που επιπλέουν και ποια βυθίζονται.
Όταν κάνουμε το πείραμα διαπιστώνουμε ότι με κάποια υλικά υποθέσαμε λάθος. Μετρήσαμε κι ευτυχώς είχαμε λιγότερες λάθος υποθέσεις.


Ο Γρηγόρης φέρνει στο σχολείο ένα CD με τραγούδια που μιλάνε για το νερό. Τραγουδάμε και χορεύουμε παραδοσιακά (ένα νερό κυρά Βαγγελιώ-  Γερακίνα) με τη "συννεφούλα"  του Σαββόπουλου και  το 
"Τρέχει τρέχει το νερό" αλλά και το "singing in the rain" του Geen Kelly. Βλέπουμε στον Η/Υ το σχετικό βιντεάκι με τον Αμερικάνο χορευτή και ηθοποιό και τα παιδιά εντυπωσιασμένα   τον μιμούνται με μεγάλη επιτυχία.
Ο  καιρός είναι καλός κι εμείς ξεκινάμε την περιήγηση  στην πόλη μας για να γνωρίσουμε από κοντά τις διάφορες πηγές νερού. Και φυσικά ξεκινάμε πρώτα από το ποτάμι μας την Αράπιτσα, περπατάμε δίπλα στις όχθες του ποταμού  θαυμάζουμε τους καταρράχτες που με τη δύναμή τους έδωσαν ενέργεια στα εργοστάσια της Νάουσας. Πρώτη στάση το παραδοσιακό κτίριο "Μάκη"  για να δούμε τον κυλινδρόμυλο. Εκεί μας περιμένει ο Πρόεδρος του Ομίλου "Γενίτσαροι και Μπούλες" που στεγάζεται στο παλιό αρχοντικό και μας μιλάει για την ιστορία του και τη χρήση του νερού στα παλιά χρόνια. Στο ανώγι κολατσίζουμε για να πάρουμε ενέργεια και να συνεχίσουμε την περιήγηση μας στην πόλη. Στο δρόμο για το πάρκο σταματάμε σε τουλάχιστον δέκα βρύσες φτιαγμένες από την τοπική πέτρα (πορόπετρα). Βλέπουμε συντριβάνια και τον νερόμυλο, κόσμημα στην είσοδο της πόλης. Στο πάρκο βλέπουμε τις τεχνητές λίμνες και τα αυλάκια. Επιστρέφουμε στο σχολείο και ζωγραφίζουμε τις εντυπώσεις μας. Την επόμενη ημέρα ψάχνουμε στον Η/Υ πληροφορίες και για άλλους νερόμυλους, όπως και πηγάδια. Η Στεφανία μας δείχνει φωτογραφίες από το υπέροχο κολυμβητήριο της πόλης μας που θα το επισκεφτούμε κάποια άλλη φορά.


Από τις πέτρινες βρύσες παλιά οι νοικοκυρές  έπαιρναν νερό στις στάμνες για τα σπίτια τους.Μιλάμε για την τέχνη της κεραμικής και προσπαθούμε να κάνουμε στάμνες με λάσπη ,πηλό και πλαστελίνη.Αυτές τις στάμνες στην αρχαία Ελλάδα τις ονόμαζαν ΥΔΡΊΕΣ. Μαθαίνουμε τη λέξη ΥΔΩΡ που σημαίνει νερό και βρίσκουμε σύνθετες λέξεις  (υδραγωγείο, υδρόμετρο, υδρατμός κ.α.) Βρίσκουμε στην εγκυκλοπαίδεια υδρίες και τις συγκρίνουμε. Μιλάμε για επαναλαμβανόμενα μοτίβα και διακοσμούμε τις δικές μας υδρίες.Αναφερόμαστε στον Ποσειδώνα το θεό της θάλασσας όπως πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες και ζωγραφίζουμε ότι μας έκανε εντύπωση.
Με ένα επιτραπέζιο παιχνίδι κάνουμε νερο-οικογένειες. Ακούμε ήχους του νερού από CD και ζωγραφίζουμε "αφηρημένους" πίνακες με καμπύλες και ζικ-ζακ. Παίζουμε με χέρια και πόδια παιχνίδια με την ένταση της βροχής και κάνουμε εργασία σχετική.  Ηρεμούμε  με τη "ράβδο της βροχής".

Η Μαρκέλλα παρατηρεί στο γραφείο του σχολείου, έναν μικρό πίνακα που μας χάρισε πριν χρόνια ένας τοπικός ζωγράφος ο κύριος Αλδάκος. Ζητάει να τον παρουσιάσει στους συμμαθητές της επειδή έχει σχέση με το νερό και την τέχνη. Αυτό κάνει και όλοι την χειροκροτούμε!!!!


 Κάθε παιδί   φτιάχνει το δικό του αναμνηστικό  βιβλίο με το ταξίδι του νερού  το καθένα διαφορετικό, γεμάτο με νέες γνώσεις και συναισθήματα.  Όλοι μαζί δημιουργούμε ένα βιβλίο για τη βιβλιοθήκη μας. με  ζωγραφιές  από τις .ελεύθερες δραστηριότητες.  Γράφουμε μια ιστορία για "το ταξίδι  του νερού" .Κλείνουμε τη διαθεματική ενότητα "Ο κύκλος του νερού", Καλό ταξίδι σταγονίτσες και σε σας Φλεβάρη ί και Χειμώνα.!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου