Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

"ΑΠΟΚΡΙΕΣ"

Μια κούτα γεμάτη μάσκες μας βοηθάει να διακοσμήσουμε το σχολείο μας Αποκριάτικα. Τα παιδιά αυθόρμητα διαλέγουν μάσκες ζώων. Η κυρία βάζει μουσική το "καρναβάλι των ζώων" κι έτσι ξεκινάει η Αποκριά. Ζωγραφίζουμε τι καρναβάλι θα ντυθούμε όμως την Τσικνοπέμπτη γινόμαστε όλοι ζωγράφοι και προσεγγίζουμε τις Αποκριές μέσα από πίνακες.









Στη γωνιά της ζωγραφικής βλέπουμε πίνακες με θέμα την Αποκριά, που μας δίνουν την ευκαιρία να μιλήσουμε για παλιάτσους , πιερότους, και για τα έθιμα αυτής της γιορτής.
Μεγεθύνουμε τον πίνακα του Πικάσο "Ο Πιερότος". Δουλεύουμε ομαδικά με ζωγραφική και κολάζ ακούγοντας το τραγούδι " Ο Παλιάτσος " από την παιδική χορωδία του Τυπάλδου και φτιάχνουμε τον δικό μας Πιερότο. Κόβουμε το πρόσωπο του και γινόμαστε όλοι Πιερότοι. Με τη βοήθεια του παλιάτσου μαθαίνουμε τον αριθμό 8, κάνουμε σταυρόλεξα και ασκήσεις κατάταξης. Σχολάμε  φορώντας τη μάσκα και το καπέλο του πιερότου που φτιάξαμε μόνοι μας.
















Την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς στη Νάουσα βγαίνουν στους δρόμους οι "Γενίτσαροι και οι Μπούλες". Αρκετά παιδιά μας συμμετέχουν στο μοναδικό αυτό δρώμενο της Νάουσας και άλλα το παρακολουθούν. Τη Δευτέρα μεταφέρουμε τις εμπειρίες μας στην παρεούλα. Δύο πίνακες από τοπικούς ζωγράφους  μας βοηθούν να δουλέψουμε τις Αποκριές και το δρώμενο στο Νηπιαγωγείο μας. Ζωντανεύουμε τον πίνακα του Τάκη Σκούπερ:  "Ο μικρός Γενίτσαρος" ντύνοντας στο Σχολείο Γενίτσαρους. έναν μαθητή μας τον μικρό Αλέξανδρο κι έναν παλιό μαθητή μας το Σταύρο.Ευχαριστούμε τον κύριο Αλέξη Καρύδα από το εργαστήρι "Το κονάκι" που μας δάνεισε τον "Πρόσωπο" , και μαζί με τον πίνακα του Γιώργη Μπαντόλα μας εμπνέουν  να δημιουργήσουμε  το δικό μας πίνακα κολάζ. 













 

 Eξασκηθήκαμε  στον ΗΥ παίζοντας  με "Καρναβαλικές Μεταμορφώσεις" από το υλικό που μας διέθεσε το Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας -Θράκης.






Μεγάλη σύμπτωση, την ίδια ημέρα έρχεται στο 6ο Δημοτικό Σχολείο το μπουλούκι με τους γενίτσαρους. Το νταούλι και ο ζουρνάς μας καλεί!  Κατεβαίνουμε στην αυλή  και χορεύουμε μικροί -μεγάλοι μαζί με το μπουλούκι.









Μιλώντας για τα έθιμα της Αποκριάς παρατηρούμε τον πίνακα του Σπ. Βασιλείου " Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας ". Ξεφυλλίζουμε περιοδικά και κόβουμε φωτογραφίες με νηστίσιμα εδέσματα. Αναπαράγουμε τον πίνακα, βάζοντας τις δικές μας πινελιές.  Φτιάχνουμε χαρταετό, το ολοήμερο αναλαμβάνει το σώμα του και το κλασικό τμήμα την ουρά που είναι γεμάτη με ευχές. Στήνουμε με τη βοήθεια μαμάδων και γιαγιάδων ένα Σαρακοστιανό τραπέζι γεμάτο νηστίσιμες  λιχουδιές που απολαμβάνουμε όλοι. Κερνάμε και τους γονείς στο σχόλασμα και ότι περίσσεψε το προσφέρουμε στο σισίτιο της Μητρόπολης για τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.




















Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων καλεί στο Σχολείο μας έναν κλόουν -διασκεδαστή. Μαζί του χορεύουμε, τραγουδάμε και ξεφαντώνουμε . Γλέντι χωρίς φαΐ όμως δε γίνεται. Και γιαυτό προνόησαν οι κυρίες του Συλλόγου μαζί με γονείς του 6ου Δημοτικού Σχολείου που  μας πρόσφεραν  καλοψημένα σουβλάκια, φάγαμε και κωκάκια  κερασμένα από
την κυρία Γιώτα.  Τα τιμήσαμε με και συνεχίσαμε το γλέντι!!!!


















ΚΑΛΗ ΑΠΟΚΡΙΑ

2 σχόλια:

  1. Συγχαρητηρια στις νηπιαγωγους μας για τη δουλεια που κανουν!!!τα παιδακια μας μαθαινουν παρα πολλα!!οσο για την αποκριατικη γιορτη ηταν καταπληκτικη!τα παιδακια το καταευχατιστηθηκαν!καλη αποκρια σε ολους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θεία Χρύσα είσαι η καλύτερη! Πολύ καλή δουλειά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή