Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

"ΟΧΙ"

Φέτος στο Νηπιαγωγείο μας προσεγγίσαμε το έπος του 1940 κάπως διαφορετικά, επειδή θέλαμε να το εντάξουμε στο πρόγραμμα που υλοποιούμε φέτος 'ΤΑ ΖΏΑ ΜΑΘΑΙΝΩ .....ΝΑ ΑΓΑΠΩ" . Ένας φάκελος που έγραφε "ΟΧΙ" ήταν στην αγκαλιά της καρδουλίτσας. Όταν τον ανοίξαμε βρήκαμε φωτογραφίες που απεικόνιζαν άλογα και φαντάρους .Έτσι ξεκινάμε την αφήγηση των ιστορικών γεγονότων, περιγράφοντας αρχικά τις  εικόνες και στη συνέχεια, βρίσκουμε πληροφορίες στην Η/Υ.  Εκεί ανακαλύπτουμε ότι οι φωτογραφίες, είναι τελικά πίνακες ζωγραφικής του Αλ. Αλεξανδράκη, γνωστού ως ζωγράφου του ΄40. Διαλέξαμε τον πίνακα "ΤΟ ΑΛΟΓΟ"  και το ζωντανέψαμε  με κίνηση και κολάζ.
Τα παιδιά εκφράστηκαν προφορικά για το ρόλο που διαδραμάτισαν τα ζώα στα βουνά της Πίνδου. Ποια ήταν αυτά, τι έκαναν και γιατί. Καταγράψαμε όλες τις σκέψεις.  Διαβάσαμε το απόσπασμα από "ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΜΟΥΛΑΡΙΟΥ" της Γ. Σουρέλη. Κάναμε υποθέσεις για τα αισθήματα ανθρώπων και ζώων, μέσα από τους πίνακες και το διήγημα και τα δείχνουμε με εκφράσεις .

Δουλέψαμε τις έννοιες ΠΟΛΕΜΟΣ-ΕΙΡΗΝΗ με το ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου "ΟΙ ΑΙΩΝΙΟΙ ΕΧΘΡΟΙ".  Προβληματιστήκαμε, το δραματοποιήσαμε και το ζωγραφίσαμε. Σχηματίσαμε το σήμα της Ειρήνης με ζωγραφιές των παιδιών.


Άνοίξαμε χάρτες, φτιάξαμε σημαίες και φαντάρους, μάθαμε τραγούδια, ποιήματα και κάναμε μια όμορφη γιορτή για την επέτειο του "ΟΧΙ".
                    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου