Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017

"ΤΑ ΖΩΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΓΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΓΕΤΩΝΕΣ"

Μια παγωμένη μέρα η κυρία Νίκη ήρθε στην τάξη μας ντυμένη με στολή πιγκουίνου. Τα παιδιά χάρηκαν, μιμήθηκαν το βάδισμα του πιγκουίνου , μπήκαν στη σειρά, έτριψαν τις μύτες και φόρεσαν κι αυτά την πιγκουινοστολή.


 Αποφασίζουμε να μάθουμε περισσότερα για το συμπαθητικό αυτό ζωάκι. Βρίσκουμε πληροφορίες στον Η/Υ . Μαθαίνουμε για την Αρκτική και την Ανταρκτική δηλαδή τον Βόρειο και τον Νότιο Πόλο και τα πολικά ζώα που έχουν φυσικό τους σπίτι τους πάγους. Τα καταγράφουμε και φτιάχνουμε ένα πολικό χωριό μακέτα. Επεξεργαζόμαστε την Υδρόγειο σφαίρα, εντοπίζουμε τους πόλους και κάνουμε υποθέσεις για την θερμοκρασία και το κλίμα αυτής της περιοχής. Κάναμε λίστα με τα ζώα των πόλων και τοποθετήσαμε εικόνες τους στο καβαλέτο.


Τα παιδιά έβαλαν τα πολικά ζώα στα σπίτια τους,  σύμφωνα με το αρχικό γράμμα του ονόματός τους, σε ατομικό φύλλο εργασίας. Ομαδικά και λίγο διαφορετικά, σε ιγκλού μπήκαν τα ζώα τα πολικά.
Από την αρκούδα και την αλεπού την  Αρκτική , ένα ακόμα ποίημα δημιουργούμε στη στιγμή. Το γράμμα Α,α κυκλώνουμε και ζωγραφίζουμε αριστουργήματα!!!!!


Διασκεδάσαμε με τις περιπέτειες του Πίγκου που είδαμε στον Υπολογιστή και χαλαρώσαμε με το παραμύθια: α)της Γ. Τσορώνη "Ένας πιγκουίνος όχι και τόσο τέλειος" και β) "Η φάλαινα που βγήκε στη στεριά" των Charls Fuge -Karen Hayles.


Δημιουργήσαμε αίνιγμα για τον πιγκουίνο, λύσαμε σταυρόλεξο  και μάθαμε το γράμμα ¨Φ,φ".
Στα μαθηματικά  α)βάλαμε τους πιγκουίνους διαδοχικά από το μικρότερο προς το μεγαλύτερο,β) με ποια σειρά και τακτικά πέφτουν οι πιγκουίνοι; γ) ταΐσαμε 6 ψαράκια τα πιγκουινάκια.

Με την αρκούδα βοηθό παίξαμε παιχνίδι πολικό επιτραπέζιο. Στη φυσική αγωγή παίξαμε " Πιγκουίνε τρέξε, το αυγό μην πέσει πρόσεξε".


Με ρολό χαρτί και βελουτέ, κάναμε μολυβοθήκες πιγκουίνους. Μπογιές και μολύβια να βολέψουμε και το δωμάτιό μας να συμμαζέψουμε. Για να είμαστε πιο πειστικοί γίναμε Εσκιμώοι φανταστικοί!!!!


Παγωμένος έφτασε και ο Φλεβάρης. Εμείς όμως τον υποδεχτήκαμε θερμά. Ενημερώσαμε τους πίνακες αναφοράς και εντάξαμε μια ακόμα ρουτίνα: βάλαμε θερμόμετρο δίπλα σε κάθε μέρα και κάνουμε καθημερινά υποθέσεις για την θερμοκρασία και εξακρίβωση από το θερμόμετρο. Ε! έχουμε κάποια απόκλιση....αλλά θα εκπαιδευτούμε. Διασκεδάσαμε και διδαχτήκαμε με το παραμύθι της αγαπημένης μας Γιολάντας Τσορώνη "Ο Γλεντζοφλέβαρος". Κάναμε ασκήσεις αυτοεκτίμησης και βρήκαμε τα χαρακτηριστικά που διαθέτουμε και είμαστε περήφανοι για αυτά. Μια και ο Φεβρουάριος είναι ο πιο μικρός μήνας, αρχίσαμε να γράφουμε το όνομά μας με μικρά-πεζά γράμματα. Τα παιδιά πολύ εύκολα αντιστοίχισαν με τα κεφαλαία και αντικατέστησαν τις καρτέλες στο παρουσιολόγιο. Τραγουδήσαμε και ζωγραφίσαμε "Το τραγούδι του Φλεβάρη".Το χιόνι που λιώνει, παρατηρούμε και όλο απορούμε. Τι θα γίνουν αυτά τα ζώα αν οι  πάγοι  λιώσουν; Σίγουρα θα χαθούν όπως τα μαμούθ και οι δεινόσαυροι. Ας πάμε πίσω στα χρόνια τα προϊστορικά να μάθουμε για τα ζώα τα λίγο τρομακτικά. Είδαμε την  αγαπημένη των παιδιών ταινία "Η εποχή των παγετώνων". Τα παιδιά γνωρίζουν πολλά και ο Στέλιος πάρα πολλά για τα προϊστορικά ζώα. Αναλαμβάνει να γίνει δάσκαλος και να μας τα παρουσιάσει όλα με το όνομα τους. Παρατηρήσαμε εικόνες στον Η/Υ, αλλά και σε βιβλία που έφεραν τα παιδιά. Η Ελισάβετ μας παρουσίασε φωτογραφίες από τη σπηλιά του δράκου, που επισκέφτηκε στην Καστοριά.  Πλοηγηθήκαμε στα μουσεία Φυσικής ιστορίας μεγάλων πόλεων και μιλήσαμε για παλαιοντολόγους και απολιθώματα.
  

Ξεκινήσαμε τη θεματική για τα ζώα που εξαφανίστηκαν από την γη πριν πολλά χρόνια, με τα μαμούθ. Βρήκαμε τους απογόνους τους και συγκρίναμε. Διαβάσαμε το παραμύθι του Ouentin Greban "Πως να εκπαιδεύσεις το μικρό σου μαμούθ".  Τα παιδιά εκφράστηκαν προφορικά και εικαστικά. 
Καταγράψαμε, ταξινομήσαμε τους δεινόσαυρους (σαρκοφάγοι-φυτοφάγοι). Κατανόησαν την έννοια του αριθμού "6". Κάναμε επανάληψη τους αριθμούς, ορμώμενοι από το παραμύθι του Στ. Τσιάκαλου " Δαμιανός ο υποχόνδριος δράκος"  και δημιουργήσαμε ομαδικές και ατομικές εργασίες.
Με το  παραμύθι του Β. Ηλιόπουλου " Ο αληθινός δεινόσαυρος φοβάται;" προβληματιστήκαμε με την κακή συμπεριφορά των συμμαθητών του Πάρη. Είναι ένα παραμύθι για τον σχολικό εκφοβισμό, που καταφέρνει ο Πάρης να σταματήσει μεταμφιεσμένος σε δεινόσαυρο. Μετά από σκέψεις πολλές, κάθε παιδί  ζωγράφισε το δεινόσαυρο που θα ήθελε να ήταν.

 Μιλάμε για τους φόβους μας, τους ζωγραφίζουμε και ταΐζουμε τον δεινόσαυρο που τρώει μόνο φόβους.  Για τις 14 Φεβρουαρίου ετοιμάσαμε έναν πτεροδάκτυλο  που σκορπάει καρδούλες . Τις γεμίσαμε με σκέψεις για αυτούς που αγαπάμε και διακοσμήσαμε την τάξη μας.  Διαβάσαμε το παραμύθι της Ζ. Μεταξά " Σημασία έχει η αγάπη" και το ζωγραφίσαμε.

  Λύσαμε αινίγματα, τραγουδήσαμε "Ένας δράκος " από τη Λιλιπούπολη, γράψαμε  και παίξαμε με μπαλόνια και διάφορους τρόπους  "Το αυγό βόμβα" και "ο δεινόσαυρος πεινάει όποιος χάσει θα τον φάει". Κάπου προς το τέλος της ενότητας αυτής,  βρήκαμε πληροφορίες για τις αιτίες της εξαφάνισης των δεινοσαύρων. Πειραματιστήκαμε με σόδα, ξύδι και μπογιά και έβγαλε το ηφαίστειο μας από πλαστελίνη, λάβα και φωτιά.

Είδαμε τα εργαλεία του Παλαιοντολόγου. Βρήκαμε ίχνη από πατημασιές   και συναρμολογήσαμε σκελετούς  δεινοσαύρων, πλαστικούς, με μακαρόνια, με πλαστελίνη και αυτή η εμπειρία αξέχαστη θα μας μείνει.

Σε όλη τη διάρκεια που κράτησε η ενότητα αυτή, τα παιδιά έφεραν στο σχολείο κάθε τι!!!! Πλαστικούς δεινόσαυρους μεγάλους και μικρούς βιβλία, παραμύθια και DVD, παζλ και παιχνίδια στο κουτί.


Με τόσες γνώσεις που αποκομίσαμε σίγουρα μας αξίζει το πτύχίο του "Παλαιοντολόγου" που αποκτήσαμε.!!!


Την Τσικνοπέμπτη  φορέσαμε πολύχρωμα καπέλα και πατουσάκια δεινόσαυρων, χορέψαμε και ξεφαντώσαμε.


Από την ενασχόληση μας με τα πλάσματα αυτά μάθαμε πάρα πολλά..  Τα παιδιά ανάπτυξαν συνεργατικές ικανότητες  (ανθρωπογενές περιβάλλον). Διευρύναν τις γνώσεις τους για το φυσικό περιβάλλον και τους ζωικούς οργανισμούς.(φυσικό περιβάλλον). Οικοδόμησαν σταδιακά έννοιες αριθμών, σύγκριναν , ταξινόμησαν και αντιστοίχισαν ( μαθηματικά). Άκουσαν και κατανόησαν απλά κείμενα (Ανάγνωση). Εμπλούτισαν τον προφορικό λόγο περιγράφοντας και χρησιμοποιώντας στοιχειώδη επιχειρηματολογία( γλώσσα). Πειραματίστηκαν με διάφορα υλικά φτιάχνοντας κολάζ, μακέτες και χειροτεχνίες( εικαστικά). Εκφράστηκαν με αυτοσχεδιασμό και μίμηση( θέατρο). Ανέπτυξαν την κινητικότητα τους με παιχνίδια(φυσική αγωγή). Τα παιδιά χρησιμοποίησαν Η/Υ για συλλογή πληροφοριών, πλοηγήθηκαν σε μουσεία στο διαδίκτυο (Τ.Π.Ε) Διάβασαν χάρτες, παρατήρησαν την υδρόγειο σφαίρα (γεωγραφία).
Κι αν τα βρίσκεται όλα αυτά πάρα πολλά, να ξέρετε πως τα δυο τμήματα, δουλεύουν θέματα κοινά, αλλά και κάπως διαφορετικά. Θα τα πούμε ξανά μετά την Αποκριά.....Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου