Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

"ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ"

Μια φορά κι έναν καιρό, σε έναν κόσμο φανταστικό, αποφασίσανε τα ζώα να κάνουνε χορό." Το καρναβάλι των ζώων " έμεινε γνωστό, αυτό το παραμύθι το μουσικό. Έτσι από την όμορφη μουσική του Καγίμ Σεν Σανς, πήραμε αφορμή να δουλέψαμε φέτος στο Νηπιαγωγείο μας τις Αποκριές. " Είναι η μουσική από το μπαλέτο μας", είπε η Εβίτα όταν ακούσαμε το CD . Για να κατανοήσουν τα παιδιά, ποιο μουσικό όργανο της ορχήστρας αντιστοιχεί σε κάθε ζώο, διαβάσαμε το ομώνυμο παραμύθι των Μάρκο Σίμσα και Ντόρις Αιζενμπούργκερ.  Καταγράψαμε τα ζώα με τη σειρά που εμφανίζονται. Κατασκευάσαμε μάσκες ζώων και η παρέλαση ξεκίνησε. Μασκαρεμένοι σχολάσαμε και τους γονείς τρομάξαμε.































Τα παιδιά ζωγράφισαν τι καρναβάλι θα ντυθούν τις Αποκριές. Βρήκαν λέξεις σχετικές με το καρναβάλι που αρχίζουν από "Κ,κ" ,καθώς και ονόματα ανθρώπων και ζώων και σκαρώσαμε ένα ποίημα στο λεπτό. Κυκλώσανε το γράμμα "Κ,κ" και  ζωγραφίσανε το ποίημα







Στην πραγματικότητα όμως που ζούνε τα ζώα της μουσικής ιστορίας; αναρωτιέται η κυρία. Στη ζούγκλα απαντάει η Άννα- Μαρία.  Κάναμε το ιστόγραμμα για τα ζώα των θερμών χωρών. Είδαμε στα βιβλία σαβάνα, ζούγκλα, δάση τροπικά και τα ζώα που ζούνε σ΄αυτά. Βρήκαμε στο χάρτη τις θερμες χώρες.  Τα καταγράψαμε,  τα ομαδοποιήσαμε, ζωγραφίσαμε το αγαπημένο μας ζώο της ζούγκλας και κάναμε ομαδικά μια ζούγκλα σε γωνιά. Το πρόσωπο από τα ζώα αφαιρέσαμε και το δικό μας προσθέσαμε. Πραγματικά θηριάκια γίνανε της τάξης μας τα παιδάκια!!!!!




















Στο καρναβάλι πρωταγωνιστής είναι ο κλόουν. Μάθαμε ένα αστείο τραγούδι γι αυτόν και το ζωγραφίσαμε. Μετατρέψαμε ένα χαρτοκούτι σε κλόουν και παίξαμε παιχνίδια ευστοχίας.

















Καρναβάλι σημαίνει κέφι και κρεπάλη. Όμως είναι και αφορμή μεγάλη, την καμηλοπάρδαλη να δούμε και το μέγεθος του Ύψους μας να βρούμε. Κάναμε όλοι μαζί μια καμηλοπάρδαλη ψηλή. Φέραμε μέτρα και μεζούρες, μετρήσαμε, συγκρίναμε και καταγράψαμε, το Ύψος που έχουν τα παιδιά, επάνω στα χαρτιά. Διαβάσαμε, διασκεδάσαμε και προβληματιστήκαμε με τα παραμύθια:       " Στης καμηλοπάρδαλης τη μύτη" της Μ. Κριεζή και " Η καμηλοπάρδαλη που δεν έβλεπε καλά" της Γ. Τσορώνη. Φυσικά μεταφέραμε τις εντυπώσεις μας στο χαρτί.






















Ακούσαμε το τραγούδι του Φ. Δεληβοριά " Το ελεφαντάκι" και είδαμε το τρυφερό animation στον Υπολογιστή. Φτιάξαμε καπέλα ελέφαντα, με μεγάλα αυτιά και προβοσκίδα μακριά.  Τα παιδιά τραγουδάνε το τραγούδι που αγαπάνε και μέσα στην τάξη με βήματα βαριά περπατάνε. Κι επειδή ήτανε πολύ πειστικοί, πήρανε τα καπέλα τους μαζί.












Από τη ζούγκλα εμπνεόμαστε ξανά και κάναμε χαρταετό, έναν παπαγάλο εξωτικό, με χρωματιστά φτερά. Τον πετάξαμε όσο μπορέσαμε πιο ψηλά. Τα άλλα παιδιά, κάνανε χαρταετό ομαδικά. Τον ζωγραφίσανε με εικόνες που στο παραμύθι της Γ. Σουρέλη " Ένας παράξενος χαρταετός" βρήκανε.















Το δρώμενο της πόλης μας το μοναδικό βιώσαμε, όταν το μπουλούκι με τους Γενίτσαρους στο Δημοτικό Σχολείο ανταμώσαμε. Τα παιδάκια μας χορέψανε, χαρήκανε και από το μπουφέ κεραστήκανε.  Ευχαριστούμε τους καλούς γονείς που είναι πάντα αρωγοί, όποτε τους ζητηθεί. Ευχαριστούμε και το Σύλλογο  Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου μας , για τα σαντουιτσάκια με τα σουβλάκια που μας πρόσφεραν στην Αποκριάτικη γιορτή. Γιατί ο καθένας ξέρει, πως νηστικό αρκούδι δε χορεύει. Και είχε παιχνίδι, χορό, γαιτανάκι παραδοσιακό, το πάρτυ μας το φετινό.
































Επιστρέψαμε ανανεωμένοι μετά την Αποκριά και πιάσαμε αμέσως δουλειά. Νερό κι αλεύρι ζυμώσαμε και την κυρά -Σαρακοστή σκαρώσαμε. Τα σαρακοστιανά φαγητά ονομάσαμε και μια χάρτινη κυρά ετοιμάσαμε. Την έννοια του αριθμού 7 κατανοήσαμε, αφού επτά πόδια της τοποθετήσαμε.















Τον Μάρτη και την Άνοιξη καλωσορίσαμε και γι αυτούς μιλήσαμε. Τις τάξεις μας ανοιξιάτικα διακοσμήσαμε.  Τη φράση " Ένας κούκος, δε φέρνει την Άνοιξη" αναλύσαμε και τη ζωγραφίσαμε.























Τα ζώα της ζούγκλας ξαναβρήκαμε μετά από μικρή διακοπή, όταν είδαμε στον Υπολογιστή ένα Τσίρκο με θηριοδαμαστή. Κάναμε λίστα με ότι γνωρίζουν τα παιδιά για το Τσίρκο - ποιους συναντάμε εκεί και για τα ζώα που υπήρχαν, αλλά απαγορεύονται σήμερα. Στήσαμε μια παράσταση  Τσίρκου, με αναβάτες, ζογκλέρ, ακροβάτες, κλόουν και σκοινοβάτες και κάποια ζώα διασκεδαστές. Γελάσαμε, παίξαμε και κινητικές δεξιότητες εξασκήσαμε.  Τα παιδιά με επιχειρήματα μίλησαν για τα αισθήματα των ζώων που έκαναν νούμερα στο τσίρκο. Γράψανε συνθήματα για το δικαιώματα των ζώων να ζούνε ελεύθερα στο φυσικό τους χώρο. Συζήτησαν για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των ζωολογικών κήπων, που έχουν αντικατασταθεί από θεματικά πάρκα. Πλοηγήθηκαν  στο Αττικό  πάρκο με άγρια ζώα. Παρακολουθήσαν τα ζώα να ζούνε προστατευμένα σε μεγάλες εκτάσεις και σύγκριναν με τα ζώα του ζωολογικού κήπου και του τσίρκου.

























































Στα ζώα διασκεδαστές, εντάξαμε και την αρκούδα χορεύτρια που είδαμε σε μια κάρτα από πίνακα ζωγραφικής του Θεόφιλου "Η άρκτος χορεύουσα". Ακούσαμε απο τη Βίκυ Μοσχολιού το τραγούδι "Ο Αρκουδιάρης" , χορέψαμε και το δραματοποιήσαμε. Βρήκαμε πληροφορίες από εικόνες παλιές, εκφράσαμε συναισθήματα και ενημερωθήκαμε για τη δράση της οργάνωσης "Αρκτούρος". Τα προστατευόμενα ζώα και αυτά που κινδυνεύουν με εξαφάνιση θα τα δούμε σε επόμενη ενότητα.






















Από την κακοποίηση των ζώων, περνάμε σ αυτήν των παιδιών, μια και στις 6 Μαρτίου είναι ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του  εκφοβισμού. Με μια μαϊμού " πειραχτήρι " εντοπίσαμε άσκημες συμπεριφορές που πληγώνουν τους συμμαθητές.  Βρήκαμε γλυκά λογάκια και σκληρά λόγια και ντύσαμε δύο πιθηκάκια.  Τα ονομάσαμε " Χαρούλα" και ¨"Μένη", (υποκοριστικό των  λυπημένη , θλιμμένη , πληγωμένη). Συμφωνήσαμε πως μας αρέσει η χαμογελαστή μαϊμού με τα χρωματιστά γλυκά λόγια και βγάλαμε τη λυπημένη μαιμού με τα σκληρά λόγια έξω από την τάξη μας.














Δεν παραλείψαμε να κάνουμε παζλ, σταυρόλεξα, να μάθουμε  τραγούδια και αινίγματα. Με τη ζέβρα ζογκλέρ που ζει στη ζούγκλα, κάναμε ένα ακόμα ποιηματάκι και το γράμμα "Ζ,ζ" μάθαμε νεράκι.


















Με "Καρναβάλι των ζώων " ξεκινήσαμε,  ζούγκλα και τσίρκο στήσαμε και  για την κακοποίηση των ζώων μιλήσαμε. Τα ζώα διασκεδαστές βρήκαμε την αρκούδα χορεύτρια  και τον αρκουδιάρη θυμηθήκαμε. Τα ζώα των θερμών χωρών γνωρίσαμε και τα αγαπήσαμε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου