Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017

" ΤΑ ΕΛΛΗΝΑΚΙΑ"

Στο Σχολείο μας όταν κλείνουμε μια ενότητα και ανοίγουμε μια καινούργια, τις  περισσότερες φορές βρίσκουμε έναν συνδετικό κρίκο. Αυτή τη φορά ο κρίκος είναι τα  " θεάματα". Από το θέαμα της "αρκούδας χορεύτριας", περνάμε στο θέαμα του θεάτρου Σκιών. Αυτό προέκυψε όταν τα παιδιά ρωτήθηκαν πως διασκέδαζαν οι άνθρωποι παλιά, όταν δεν υπήρχε τηλεόραση και Υπολογιστής. Ο Δήμος εύστοχα είπε ότι έβλεπαν Καραγκιόζη. Κάνοντας  μια γρήγορη έρευνα, τα περισσότερα παιδιά ήξεραν τον Καραγκιόζη, όμως λίγα είχαν δει ζωντανή παράσταση με αυτόν.  Άμεσα και με τη συμβολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, καλέσαμε στο Σχολείο μας το θίασο "Σκιάς  ΄Οναρ" για μια παράσταση με τίτλο " Ο Καραγκιόζης στην Επανάσταση". Τα παιδιά διασκέδασαν με την ψυχή τους. Έμαθαν τα ονόματα από τις φιγούρες, τις περιεργάστηκαν, πήγαν πίσω από τη σκηνή και έγιναν και αυτά καραγκιοζοπαίχτες με τη βοήθεια του κυρίου Δημήτρη. Στη συνέχεια συζητήσαμε τις εντυπώσεις μας και τις ζωγραφίσαμε.   Φτιάξαμε κι έναν Καραγκιόζη από χαρτί για να θυμόμαστε την παράσταση αυτή.                                                                                                                 
Την επόμενη ημέρα είδαμε ξύλινες και χάρτινες φιγούρες: τον Πασά ,τον φουστενελά μπαρμπα-Γιώργο, τον Βελιγκέκα και τον Χατζηαβάτη. μιλήσαμε για την Τουρκοκρατία και αρχίσαμε την εξιστόρηση των γεγονότων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Είδαμε εικόνες στον Η/Υ και στο Λεύκωμα του ΄ 21.


 Διαβάσαμε το παραμύθι της Ε. Φακίνου "Τα Ελληνάκια". Είναι ένα παραμύθι εμπνευσμένο από κεντήματα και υφαντά της Ελληνικής λαϊκής τέχνης.  Βάλαμε σε σωστή χρονική ακολουθία, τα βασικά θεματικά μέρη του παραμυθιού. Τα παιδιά χωρισμένα σε τέσσερις ομάδες, ανάλογα με το όνομα που τράβηξαν (Ελληνάκια, Μαρία, Γιώργης, Γοργόνα) , χρωμάτισαν σχετικές  εικόνες, έφτιαξαν χαλάκια και παρουσίασαν  το περιεχόμενο του χαλιού τους. Είδαμε υφαντά και πιάτα κεραμικά , μάθαμε το μοτίβο που είναι συνέχεια το σχέδιο το ίδιο και κάναμε καταπληκτικά μοτίβο σε χαλιά.Μιλήσαμε για την προσωποποίηση ,όπου ζώα και φυτά αποκτούν ανθρώπινη λαλιά. Το παγόνι από το παραμύθι γνωρίσαμε, πληροφορίες βρήκαμε γι αυτό, διακοσμήσαμε κι ένα πιάτο. Τον θρύλο για τη γοργόνα την αδελφή του Μέγα Αλέξανδρου είπαμε, στον Υπολογιστή τον είδαμε και τη Μακεδονία στον χάρτη βρήκαμε.


Στην παράδοση καλά μυηθήκαμε όταν το παραδοσιακό σπίτι των Βλάχων της Νάουσας επισκεφτήκαμε. Μας υποδέχτηκε εγκάρδια η πρόεδρος του Συλλόγου κυρία Αρχοντούλα Τζιμουλίκου και μας ξενάγησε στο όμορφο αρχοντόσπιτο. Μας μίλησε για τις ασχολίες των ανθρώπων τα χρόνια τα παλιά, μας παρουσίασε αντικείμενα, εργαλεία, αγγίξαμε υφαντά, μεταξωτά και φλοκάτες και ταξιδέψαμε στο χρόνο. Σ΄ευχαριστούμε κυρία Αρχοντούλα για την ξεχωριστή εμπειρία που μας πρόσφερες, τον πολύτιμο χρόνο που διέθεσες για μας , αλλά και για τον εξοπλισμό που μας παραχωρείς όταν στο ζητούμε και γι αυτό σε αγαπούμε!!!!!

Τόσο μας άρεσε το παλιό σπίτι αυτό, που αποφασίσαμε να κάνουμε ένα τέτοιο για σκηνικό, για τη γιορτή της 25ης Μαρτίου 1821.  Αντικείμενα παλιά, κεντήματα και υφαντά φέρανε στο Σχολείο τα παιδιά. Εξηγήσαμε τη χρήση τους και γράψαμε τα ονόματα τους.

Ο Δημήτρης έκανε μαζί με τον αδελφό του, ένα αφιέρωμα για τη Φιλική Εταιρεία, και το κρυφό Σχολείο και  το παρουσίασε στα παιδιά. Αυτή η πρωτοβουλία μας χαροποιήσε και μας έδωσε πολλές πληροφορίες.Η 25η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή κι έτσι μια ημέρα λαμπερή, πήγαμε στον Ιερό ναό της Ευαγγελίστριας, να δούμε από κοντά τον Γαβριήλ και τη Μαρία σε εικόνα και τοιχογραφία. Ο πατέρας Κωνσταντίνος μας είπε με λόγια απλά, για το χαρμόσυνο μήνυμα. Πρόσφερε και από ένα ημερολόγιο σε κάθε παιδί, για να θυμάται την επίσκεψη αυτή.


Ετοιμάσαμε και πρόσκληση για τη γιορτή με το θεατρικό που θα παρουσιάσουν τα παιδάκια κι έχει τίτλο "ΤΑ ΕΛΛΗΝΑΚΙΑ"

Με θέαμα θα κλείσουμε πολύ θεαματικό, το φετινό μας το θεατρικό!!! Είχε στοιχεία από την καθημερινή ζωή λίγο πριν την Επανάσταση. είχε νύφη και γαμπρό και γάμο παραδοσιακό και φυσικά τραγούδι και χορό.
1 σχόλιο: