Παρασκευή, 7 Απριλίου 2017

"ΠΑΣΧΑ"

Βρισκόμαστε δύο εβδομάδες πριν το Πάσχα και τα παιδιά σε μια πραγματική ιδεοθύελλα, καταγράφουν ότι γνωρίζουν για το Πάσχα, τις θρησκευτικές παραδόσεις τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας. Μάθαμε για τα θαύματα του Χριστού, τα Πάθη και την Ανάσταση του, από τη βίβλο για παιδιά, από τον Υπολογιστή αλλά και ταινία σε DVD. Εντόπισαν στο χάρτη τα μέρη που περπάτησε ο Χριστός και έβαλαν στη σωστή χρονική ακολουθία τις εικόνες από την Ανάσταση του Λαζάρου, έως την Ανάσταση του Ιησού.

Για πρώτη φορά, γράψανε μόνα τους τα παιδιά, στο πληκτρολόγιο του Υπολογιστή, για τα κουλουράκια τη συνταγή. Βρήκανε και το εικονίδιο για την εκτύπωση και δώσανε εντολή. Η Άννα -Μαρία παρέλαβε την συνταγή από του γραφείου τον εκτυπωτή. Μετά μοιράσαμε τα υλικά, που έφεραν την επόμενη μέρα στο Σχολείο τα παιδιά. Ήρθε και η κυρία Έφη του Αλέξανδρου και του Δημήτρη η γιαγιά, να μας βοηθήσει να φτιάξουμε κουλουράκια Πασχαλινά. Μετρήσαμε υλικά, ζυμώσαμε  και πλάσαμε κουλουράκια λαγουδάκια, πουλάκια κι παπάκια. Φάγαμε τα πιο πολλά, όμως κρατήσαμε και μερικά, για να βάλουμε  μαζί με τα ζαχαρωτά, μέσα στα καλαθάκια τα Πασχαλιάτικα.

Στις ελεύθερες δραστηριότητες, τα παιδιά χρωμάτισαν, έκοψαν και κόλλησαν αυγά κι έφτιαξαν ένα όμορφο Πασχαλιάτικο "αυγουλόδεντρο". Μετέτρεψαν κι ένα αυγό σε λαγό και παίξανε και τον κρυμμένο θησαυρό. Με ήρωα το λαγό, κάνανε καλαθάκια και διακόσμησαν τις κάρτες που ήταν με ευχές γεμάτες.!!!
Κάναμε ακροστιχίδες, σταυρόλεξο και εργασίες πολλές και μιλήσαμε για αυτές. Είδαμε επιτάφιους στον Υπολογιστή και τους διακοσμήσαμε στο χαρτί. Αντί για λουλουδάκια, βάλαμε γκοφρέ χρωματιστά μπαλάκια. Συμμετείχαμε και στην αναπαράσταση της περιφοράς του Επιταφίου, που ετοίμασε το διπλανό τμήμα του  10ου συστεγαζόμενου  Νηπιαγωγείου.


Δύο παιδιά δούλεψαν συνεργατικά, χρωμάτισαν πασχαλιάτικες εικόνες, στη συνέχεια τις κόψαμε σε κομμάτια και κάναμε παζλ. Μπερδέψαμε τα κομμάτια και εύκολα πολύ κάναμε τα παζλ στη στιγμή.  Μετά μαζέψαμε τα κομμάτια σε κουτί, και το τοποθετήσαμε στο ράφι  με το παιδαγωγικό υλικό. Αυτή η δραστηριότητα μας άρεσε πολύ και την άλλη μέρα κάναμε παζλ με αυγά, για τα μαθηματικά όμως αυτή τη φορά. Κάθε παιδί έγραψε ένα αριθμό κι έβαψε τόσες βούλες στο αυγό, μετά έσπασε το αυγό κι έκανε παζλ κι αυτό. Πόσα κομμάτια πολλά! Τα παιδιά τα αντιστοίχησαν και τα σειροθέτησαν από το 0 έως το 10
Σε καλάθια χρωματιστά έκοψαν και κόλλησαν 10 αυγά.Τη Δευτέρα 3 Απριλίου την  αφιερώσαμε στη γιορτή για την Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου. Διαβάσαμε το παραμύθι της Χρ. Καραΐσκου " Το αυγό που μισούσε το κόκκινο χρώμα". Τα παιδιά μίλησαν για το δικό τους αγαπημένο ή μισητό χρώμα. Βρήκανε τους ήρωες του παραμυθιού και τους ζωγράφισαν. Ζωγράφισαν επίσης τον αγαπημένο  τους ήρωα  παραμυθιού και φτιάξανε ένα σελιδοδείκτη που θα τους θυμίζει τα βιβλία τους να μη τσακίζουν αλλά να τα φροντίζουν.


ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ θα τα πούμε ξανά μετά την Κυριακή του Θωμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου