Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016

"ΤΑ ΖΩΑ ΠΑΛΙΑ, ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ"

Η αρκουδίτσα μας υποδέχτηκε με ακόμη έναν φάκελο. Τον ανοίξαμε και βρήκαμε εικόνες από γεωργικές εργασίες μιας άλλης εποχής. Τα παιδιά εντόπισαν τα ζώα σ΄αυτές τις ασχολίες και εκφράστηκαν ικανοποιητικά για το τι εργασία εκτελούσαν τα χρόνια τα παλιά. Αναγνώρισαν τα βόδια στο όργωμα, τα άλογα στις μεταφορές , τα γαϊδουράκια στο  μύλο.  Είδαμε  σχετικές εικόνες στον Η/Υ και κάναμε συγκρίσεις με τη σημερινή επόχή. Συμφωνήσαμε πως η αντικατάσταση των ζώων απο τα μηχανήματα στις γεωργικές δουλειές είναι χρήσιμη, επειδή  δεν κουράζονται τα ζώα και οι άνθρωποι.


                                                                                                                                                        Διαβάσαμε τα παραμύθια του Σαμ Γκόντουν " Μεγαλώνει- μεγαλώνει το φυτό" και "φυτρώνει-φυτρώνει ο σπόρος". Δημιουργήσαμε μια σύμβαση με τα παιδιά και συμφωνήσαμε ότι το βαμβάκι θα είναι το χώμα, ώστε να φυτέψουμε κι εμείς τι άλλο; φακές ( φυτρώνουν γρήγορα και τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να δουν την ανάπτυξη του φυτού. Μάθαμε τα στάδια ανάπτυξης του φυτού και τι χρειάζεται για να μεγαλώσει. Φροντίζουμε καθημερινά τα σποράκια μας, τα ποτίζουμε και   θα παρακολουθούμε και θα καταγράφουμε την εξέλιξη τους. Με το γλωσσοδέτη "Ο παππάς ο παχύς, έφαγε παχιά φακή" γελάσαμε πολύ.
Κάναμε αντιστοίχηση εικόνων και λέξεων σχετικές με το θέμα μας και συμπληρώσαμε το σταυρόλεξο. Δεν παραλείψαμε να κάνουμε και σκιάχτρο για να φυλάει τα σποράκια. Τα παιδιά γίνανε σκιάχτρα, σπόροι και πουλιά και διασκεδάσανε με όλη τους την καρδιά.Μάθαμε το τραγούδι " Ο γεωργός πάει στον αγρό".  Τα παιδιά χωρίζονται σε τρεις ομάδες. Η πρώτη τραγουδάει, ενώ η δεύτερη μιμείται τις κινήσεις και η τρίτη συνοδεύει με μουσικά όργανα. Στη συνέχεια κάθε ομάδα αλλάζει ρόλους, πάρα πολλές φορές.


Η τάξη γίνεται χωράφι και τα παιδιά κινούνται σύμφωνα με το τραγούδι.
Ατομικά και ομαδικά εκφραστήκαμε εικαστικά και  με διάφορα υλικά φτιάξαμε το όργωμα και τη σπορά, όπως ήταν  τα χρόνια τα παλιά.

 Με αφορμή τη σπορά και τη γιορτή του Στέλιου, βρήκαμε ζώα που το όνομα τους αρχίζει από "Σ.σ"
και γράψαμε ακόμα ένα ποίημα για το γράμμα αυτό. Κυκλώσαμε το "Σ,σ" και ζωγραφίσαμε το ποίημα  Τα παιδιά σχημάτισαν με το σώμα τους το γράμμα και το "περπάτησαν".  Ο σκίουρος, το σαλιγκάρι και ο σκαντζόχοιρος μας βοηθούν να περάσουμε στην επόμενη θεματική ενότητα "Τα ζώα του δάσους".


Με όλη αυτή τη δουλειά, τελείωσε η ενότητα για το όργωμα και τη σπορά στα χρόνια τα παλιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου